Mám rád moderní zpracování starých surovin, které máme běžně k dispozici a nemusíme je dovážet z druhé strany zeměkoule. Jednou kategorií takových surovin jsou například obiloviny, konkrétněji pohanka, kukuřice atd. Jejich příprava je časově nenáročná a jednoduchá 🙂

A recept na Pilaf z freekehu vyšperkovaný třešněmi a pistáciemi se mi moc líbí i pro kombinaci sladkého a slaného. Tak jdeme na to 🙂

 

Kategorie: bezmasé

 

Suroviny: obiloviny, zelenina

 

Způsob přípravy: vaření

 

4 porce

 

Příprava surovin: 5 minut

 

Tepelná příprava: 25 minut

 

Soupis surovin:

Pokrm:

200 g freekehu

100 g sušených třešní

100 g pistácií

8 ks tobolek kardamomu

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce mleté skořice

1 ks větší cibule

Zálivka:

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce citronové šťávy

špetka soli

 

Postup přípravy:

1. Freekeh, tobolky kardamomu a hřebíček zalijete 1 litrem vody, kterou při střední teplotě uvedete do varu. Var udržujte na mírném plamenu 20 minut, dokud zrno nevstřebá veškerou vodu. Následně freekrh přendejte do síta a odstraňte z něj všechno koření.

2. Mezitím si v hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte na drobno nakrájenou cibuli, jemně osolte, přidejte skořici a opražte.

3. Z olivového oleje, špetky soli a citronové šťávy si umícháme v misce zálivku. Do pánve nasypeme připravený freekrh. Následně vmícháme na hrubo nasekané pistácie a třšně. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a zakápneme zálivkou.

Poznámky k receptu:

– místo freekehu můžete použít 120g. bulguru, který uvaříte v 600 ml. vody

– třešně můžete nahradit sušenými meruňkami a pistácie mandlemi

Pevně doufám, že se vám recept líbí. Tahle skvělá kombinace indického „hřejivého“ koření, sladkého sušeného ovoce a pistácií je vhodná na výživné obědy i večeře. Až jej vyzkoušíte, napište mi prosím do komentářů, jak jste si jej přizpůsobili své domácí kuchyni.

K závěru jen dodám, že recept pochází z knihy Zrno je grunt – moderní recepty s použitím moderních odrůd, kterou v roce 2016 vydalo nakladatelství Ikar a nedávno jsem o ní psal ve svém malém knižním přehledu.

 

  • Mé příspěvky
Miroslav Knedla Administrator
Brno , REBIO
Jsem bloger, aktivní běžec a vegetarián v jedné osobě. Vegetariánské stravě se věnuji i ve své profesi kuchaře. Rád poznávám lidi, kteří mě naplňují inspirací a podněcují k akci. Oslovují mě myšlenky minimalismu, zerowaste a faitrade obchodu.
follow me
×
Miroslav Knedla Administrator
Brno , REBIO
Jsem bloger, aktivní běžec a vegetarián v jedné osobě. Vegetariánské stravě se věnuji i ve své profesi kuchaře. Rád poznávám lidi, kteří mě naplňují inspirací a podněcují k akci. Oslovují mě myšlenky minimalismu, zerowaste a faitrade obchodu.
Latest Posts