Mám rád moderní zpracování starých surovin, které máme běžně k dispozici a nemusíme je dovážet z druhé strany zeměkoule. Jednou kategorií takových surovin jsou například obiloviny, konkrétněji pohanka, kukuřice atd. Jejich příprava je časově nenáročná a jednoduchá 🙂
A recept na Pilaf z freekehu vyšperkovaný třešněmi a pistáciemi se mi moc líbí i pro kombinaci sladkého a slaného. Tak jdeme na to 🙂
Kategorie: bezmasé
Suroviny: obiloviny, zelenina
Způsob přípravy: vaření
4 porce
Příprava surovin: 5 minut
Tepelná příprava: 25 minut
Soupis surovin:
Pokrm:
200 g freekehu
100 g sušených třešní
100 g pistácií
8 ks tobolek kardamomu
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce mleté skořice
1 ks větší cibule
Zálivka:
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
špetka soli
Postup přípravy:
1. Freekeh, tobolky kardamomu a hřebíček zalijete 1 litrem vody, kterou při střední teplotě uvedete do varu. Var udržujte na mírném plamenu 20 minut, dokud zrno nevstřebá veškerou vodu. Následně freekrh přendejte do síta a odstraňte z něj všechno koření.
2. Mezitím si v hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte na drobno nakrájenou cibuli, jemně osolte, přidejte skořici a opražte.
3. Z olivového oleje, špetky soli a citronové šťávy si umícháme v misce zálivku. Do pánve nasypeme připravený freekrh. Následně vmícháme na hrubo nasekané pistácie a třšně. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a zakápneme zálivkou.
Poznámky k receptu:
– místo freekehu můžete použít 120g. bulguru, který uvaříte v 600 ml. vody
– třešně můžete nahradit sušenými meruňkami a pistácie mandlemi
Pevně doufám, že se vám recept líbí. Tahle skvělá kombinace indického „hřejivého“ koření, sladkého sušeného ovoce a pistácií je vhodná na výživné obědy i večeře. Až jej vyzkoušíte, napište mi prosím do komentářů, jak jste si jej přizpůsobili své domácí kuchyni.
K závěru jen dodám, že recept pochází z knihy Zrno je grunt – moderní recepty s použitím moderních odrůd, kterou v roce 2016 vydalo nakladatelství Ikar a nedávno jsem o ní psal ve svém malém knižním přehledu.