RECEPT: Pilaf z freekehu vyšperkovaný třešněmi a pistáciemi

Home/Jsem vege/Recepty/RECEPT: Pilaf z freekehu vyšperkovaný třešněmi a pistáciemi

RECEPT: Pilaf z freekehu vyšperkovaný třešněmi a pistáciemi

Mám rád moderní zpracování starých surovin, které máme běžně k dispozici a nemusíme je dovážet z druhé strany zeměkoule. Jednou kategorií takových surovin jsou například obiloviny, konkrétněji pohanka, kukuřice atd. Jejich příprava je časově nenáročná a jednoduchá 🙂

A recept na Pilaf z freekehu vyšperkovaný třešněmi a pistáciemi se mi moc líbí i pro kombinaci sladkého a slaného. Tak jdeme na to 🙂

Pilaf z freekehu vyšperkovaný třešněmi a pistáciemi

Kategorie: bezmasé

Suroviny: obiloviny, zelenina

Způsob přípravy: vaření

4 porce

Příprava surovin: 5 minut

Tepelná příprava: 25 minut

Soupis surovin:

Pokrm:

200 g freekehu

100 g sušených třešní

100 g pistácií

8 ks tobolek kardamomu

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce mleté skořice

1 ks větší cibule

Zálivka:

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce citronové šťávy

špetka soli

Postup přípravy:

1. Freekeh, tobolky kardamomu a hřebíček zalijete 1 litrem vody, kterou při střední teplotě uvedete do varu. Var udržujte na mírném plamenu 20 minut, dokud zrno nevstřebá veškerou vodu. Následně freekrh přendejte do síta a odstraňte z něj všechno koření.

2. Mezitím si v hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte na drobno nakrájenou cibuli, jemně osolte, přidejte skořici a opražte.

3. Z olivového oleje, špetky soli a citronové šťávy si umícháme v misce zálivku. Do pánve nasypeme připravený freekrh. Následně vmícháme na hrubo nasekané pistácie a třšně. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a zakápneme zálivkou.

Poznámky k receptu:

– místo freekehu můžete použít 120g. bulguru, který uvaříte v 600 ml. vody

– třešně můžete nahradit sušenými meruňkami a pistácie mandlemi

Pevně doufám, že se vám recept líbí. Tahle skvělá kombinace indického “hřejivého” koření, sladkého sušeného ovoce a pistácií je vhodná na výživné obědy i večeře. Až jej vyzkoušíte, napište mi prosím do komentářů, jak jste si jej přizpůsobili své domácí kuchyni.

K závěru jen dodám, že recept pochází z knihy Zrno je grunt – moderní recepty s použitím moderních odrůd, kterou v roce 2016 vydalo nakladatelství Ikar a nedávno jsem o ní psal ve svém malém knižním přehledu.

NEWSLETTER

Jednou měsíčně vás budu informovat o novinkách (rozhovory, recepty, běžecký trénink atd.) na tomto blogu. Bez spamu a s možností kdykoliv se z odběru odhlásit.

Skvělé, vše proběhlo v pořádku. Novinky z blogu jsou na cestě do vašeho emailu.

By | 2017-04-23T12:51:24+02:00 Únor 26th, 2017|Recepty|0 Comments

About the Author:

Jsem bloger, aktivní běžec, kuchař ve vegetariánské restauraci a milovník zeleného čaje. Jsem rád v kontaktu s lidmi, kteří mě naplňují a inspirují.

Leave A Comment

five × 5 =

Sdílet

Send this to a friend

Ahoj, našel jsem pro tebe zajímavou stránku: RECEPT: Pilaf z freekehu vyšperkovaný třešněmi a pistáciemi! Najdeš ji na této stránce: http://bit.ly/2lJP9L7